2016. szeptember 5., hétfő

Sudeckov sindrom

Za tu bolest postoji više naziva kao što je: Sudeckova distrofija, algodistrofija, sindrom rame-ruke, posttraumatska refleksivna distrofija, refleksna simpatička distrofija.Bolest nastaje na gornjim ekstremitetima, koji se javlja nakon ozlede, operativnih zahvata, imobilizacije i pomrzline ekstremiteta.Dolazi do otečenosti tog područja, glavni simptom je jaka akutna bol koji može preći u hroničan oblik.Koža je crvena, sjajna, zategnuta.U težim slučajevima nastaje atrofija kože, mišića, tetive, mrljasta osteoporoza kostiju, gubitak funkcije pogodjenih delova, smanjena pokretljivost uzrokovane bolovima.Uočava se smanjena koordinacija, pojava grčeva i podrhtavanje ekstremiteta.
Klinički nalaz: može da se podeli u tri stadijuma rani-akutni, distrofični, i hronični-atrofični.
Kod akutnog oblika konstatuje se jak oštar bol u vidu pečenja uz hiperhidrozu sa crvenom otečenom kožom.Bol se pojačava na spoljne nadražaje.
Kod faze distrofije koja je hlada i sjajna sa ograničenim obima pokretnosti.
Sa progresivnom atrofijom pokreti zglobova su znatno ograničeni sa kontrakturama.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu pregleda NMR gde se vidi smanjen krvni protok na periferiji ekstremiteta, često se posmatra i mrljasta osteoporoza.
Lečenje:
Usmerena je na: medikamenoznu, fizikalnu, edukacionu i radnu terapiju.Od medikamenata daju se: NSAIL lekovi, antireumatici, analgetici, antiflogistici, trankvilansi, blokatori simpatikusa, kortikosteroidi, antidepresivi, calcitonini.
Fizikalna terapija poboljšava cirkulaciju i funkcionalnost ekstremiteta.Specifična termoterapija prilagodjava se u koorelaciji  sa temperaturom kože (toplina ili hladnoća).
Terapijski ultrazvuk povećava analgeziju i poboljšava cirkulaciju.
Magnetoterapija poboljšava metabolizam stanica u cilju opskrbe hranom i kiseonikom.
Kinezioterapija smanjuje bol, poboljšava cirkulaciju i funkcionalnost zglobova.To je terapija pokretom, odrdjenim vežbama u kontinuitetu.Tretman mekih struktura pomaže u mobilnosti tetiva, zglobnih čaura, fascija i skraćenih mišića.Vrši se i elektrostimulacija, povećava tonus mišića, podstakne perifernu mikrocirkulaciju.Vežbe koordinacije stabilizuje povratak dobrog funkcionisanja organizma.Kod pušača važna je edukacija za prestanak pušenja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése