2015. május 8., péntek

Ortopedski problemi u toku razvoja

Prilikom rasta kod velikog broja dece zapažaju se ravna stopala, krive potkolenice, hod na prstima, angularni deformiteti noge, fiziološke "O" noge, razvojne "X" noge.Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta, dok neki budu ozbiljna i potrajaju dugo.
Uglavnom svako dete se radja sa ravnim stopalama, ispod svoda stopala nalazi se masno jastuče koji se postepeno gubi do treće godine uzrasta.Sa rastom deteta raste i unutrašnji svod stopala.Zadatak svakog roditelja je da obezbedi detetu do treće godine uzrasta dublje cipele sa ojačanom petom i anatomskim ulošcima.
Hodanje na prstima može biti uobičajno do druge godine života.Ako i dalje dete hoda na prstima treba konsultovati ortopeda i neurologa.
Hod na prstima prema unutra je česta pojava kod mladje dece, sem ortopedske cipele i pomagala treba raditi vežbe, hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u položaju "turskom sedlu".
Kod novorodjenčeta i odojčeta često se nastavlja pozicija koju je dete zauzimao u materici.Blago krivljenje natkolenice i potkolenice prema unutra-varus položaj.Spontana korekcija se odigrava postepeno rastom i hodom.Definitivni oblik ostaje izmedju 4-10 godine.
Fiziološke "O" noge- (genu varum) zapaža se kod odojčeta koja su forsirana da što pre prohodaju.Koštani-zglobni sistem je suviše elastičan i mek a mišići su nedovoljno jaki da izdrže teret.Posle navršene druge godine taj položaj treba da nestane.Ukoliko se i dalje vidi potrebno je konsultacija ortopeda.
Razvojne "X" noge (Genu valgum) radi se o urodjenom deformitetu ili može biti posledica izraženih ravnih tabana.Dete ima ponekad bolove u nogama, umori se i često pada.Potrebne su vežbe i odgovarajuće cipele, važnu ulogu igra prevencija.Ti problemi se mogu loše odraziti na rast i razvoj kičmenog stuba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése